Hőszivattyú: ha igazán olcsón akar fűteni

Nem kell bemutatni: a hőszivattyú pár év alatt nálunk is népszerű lett. Elsősorban azért, mert komoly energiamegtakarítás érhető el vele. A hőszivattyú ugyanis nem drága (és egyre drágább) nyersanyagot használ az energia előállításához, hanem teljesen ingyenes energiaforrást, a föld, illetve a levegő és a víz hőjét. Az elv jól hangzik, de mit jelent ez a gyakorlatban?

 

Fűtésrendszer, amivel jól jár: hőszivattyú

 

A hőszivattyú a természetben megtalálható és ingyen elérhető enegiát hasznosítja. Kis túlzással olyan, mintha a semmiből termelne energiát, hiszen a ház és a környezete hőmérsékletkülönbségét használja arra, hogy fűtse vagy hűtse a házat.

 

Hogyan működik a hőszivattyú?

 

A hőszivattyú elve nem új, valójában minden háztartásban megtaláljuk. A hőszivattyú legismertebb alkalmazása a hűtőgép, ami úgy hűt, hogy a berendezés belsejéből elvonja a hőt, amit a hátsó oldalán lead. A hőszivattyú ugyanígy működik: a környezetből elvont hőt a lakásban adja le.

 

Végre egy olcsón működő fűtési-hűtési rendszer

 

A hőszivattyú kompresszorának működéséhez áramra van szükség, ezzel az energiával kell kiegészíteni a környezetből elvont, ingyenes oldalt. Hogy mennyi áramra van szüksége a hőszivattyúnak a működéshez, azt a berendezés egyik legfontosabb mutatója, a COP szám adja meg. Ha például 4, akkor az energia ¾ része a környezetből származik, és csupán ¼ részt tesz ki a villamos energia. Ami azt jelenti, hogy a fűtésre, illetve hűtésre használt energia 75%-a ingyenes forrásból jön!

 

Lehetne még olcsóbban fűteni?

 

A hőszivattyú igény szerint bővíthető napkollektorral. A napelem előállítja a kompresszor működéséhez szükséges áramot, így a hőszivattyú 100%-osan környezeti, ingyenes energiát fog használni.

 

Számoláskor ne felejtsünk el 2 tényezőt:

  1. A hőszivattyú feleslegessé teszi a klímát, hiszen hűteni is lehet vele.
  2. A meleg víz készítésében is részt vesz, nincs szükség különálló vízmelegítő készülékre.

 

Önnek megéri?

 

Egy új építésű családi ház (a számításhoz egy átlagos családi házat használunk) gépészeti munkálatai, gázfűtéssel és klímával való felszerelése körülbelül annyiba kerül, mint a két funkciót egyesítő hőszivattyús fűtési-hűtési rendszer telepítése. Az igazi megtakarítás a használatkor lesz megtapasztalható, a lényegesen alacsonyabb energiaszámlák formájában.

 

A hőszivattyú jelentős mértékben (vagy akár teljesen) függetlenít az energiaszolgáltatóktól. Ez több szempontból is megnyugtató. Egyrészt nem kell többé figyelni az állandóan emelkedő nyersanyagárakat, másrészt azon sem kell aggódni, hogy a természetes földgázkészletek elfogyásával a hagyományos gázfűtéses rendszerek használhatatlanok lesznek.

 

A hőszivattyú jól teljesít az ingatlanpiacon is: növeli ugyanis az ingatlan értékét. Ami érthető, hiszen sokkal vonzóbb egy alacsony energiaköltségekkel üzemeltethető ingatlan. Senkinek nem érdeke vagyonokat költeni a fűtésszámlára.

 

Milyen hőszivattyút választanak a skandináv államokban?

 

A skandináv államokban, de Lengyelországban és Csehországban is a NIBE Energy Systems svéd nagyvállalat tölt be piacvezető szerepet. Évente 55-60.000 hőszivattyút értékesítenek Európában. Olyan piacot tudtak meghódítani, amelyiknek nem mindegy, milyen fűtési rendszert választ, hiszen az északi országokban a mienknél jóval alacsonyabb az átlaghőmérséklet.

 

Talán ez a legjobb bizonyíték a hőszivattyú hatékonyságára: képes jól felfűteni, igazán komfortossá tenni a házat, a lakást a legzordabb hideg hónapokban is.

 

Mi elhozzuk Önnek a skandinávok kedvenc fűtőberendezését!

 

A NIBE termékeket hazánkban a Vértesenergetika Kft. látja el országos értékesítő és szervizhálózattal. Családi házaktól wellness szállodákon át iskolákig már itthon is sokan választották a NIBE rendszereket.

 

Milyen előnyöket nyújt Önnek a NIBE hőszivattyú?

 

Érdemes-e hőszivattyút használni? Nézzük meg együtt az Ön és családja egyedi esetét!

 

  • Teljeskörű tanácsadást nyújtunk már a fűtés tervezési szakaszában is, amely kiterjed a ház hőleadó felületeire is.
  • Segítünk az engedélyek megszerzésében.
  • A fűtési-hűtési rendszer telepítését precízen, szakértelemmel végezzük. Munkánkra élettartam-garanciát vállalunk.

 

Miért költene továbbra is komoly összegeket energiára? A hőszivattyú valódi megtakarítást hoz. Számoljunk együtt, kérje tanácsadásunkat itt: